Nanochromis transvestitus

apr 162018

In de natuur zijn de mannen meestal mooier dan hun vrouwtjes. Bij dit visje gaat dit helaas niet op, daar heeft dit visje ook zijn wetenschappelijke naam "transvestitus" aan te danken. Het vrouwtje van deze soort is een grote lijnen gelijk aan het mannetje, alleen de kleuren zijn veel intensiever. Het visje heeft een grijze tot bruinbeige ondergrond met daarop 5-6 donker grijze dwarsbanden. De ongepaarde vinnen zijn voorzien van een zwart zoompje. Verder hebben de kieuwdeksels groenbronzen glans. Het vrouwtje heeft als extra een heel fraai patroon van witte streepjes in haar rug-, aars- en staartvin, verder heeft zij een rood buikje. Bij de volwassen vrouwtjes is dit een heel diep bordeauxrode kleur.

Dit visje komt uit Afrika en wel uit het gebied rond het Maji-ndombe meer in Zaïre. Tijdens de landelijke aquariumdag had ik een gesprek met een medeaquariaan bij de stand van de vereniging die op deze dag bij een bekende dierenwinkel was opgezet. Al snel vertelde hij mij dat hij nog zeker een 7 tal paartjes uit eigen kweek had en daar vanaf wilde. Ik heb 4 paartjes van hem gekocht, waarvan er 2 paar naar een goede vriend van me zijn gegaan die het ook wel eens met deze soort wilde proberen. Voor deze visjes heb ik een 60 cm aquarium ingericht, de inrichting voor deze visjes is vrij eenvoudig. De visjes houden van holletjes om in weg te "kruipen", dus kienhout en stenen mochten niet ontbreken. Verder heb ik rivierzand voor de bodem genomen omdat de visjes graag in het zand naar voedsel zoeken. Als beplanting kwamen dan de Anubias barteri soorten en het "mosselplantje" (Pistia stratiotes) als drijfplant (wat zorgt voor een rustig en gedempt licht in het aquarium) in aanmerking. De hiervoor genoemde planten komen voor in Afrika zodat je thema bij Afrika kan houden, en een echt speciaal biotoop aquarium creëert. Ik heb me er niet helemaal bij Afrika gehouden want ik heb er ook wat Javavarens (Microsorium pteropus) en Belgisch-blad (Hygrophyla polysperma) in gezet.

Ik heb al eens voor een paar jaar terug een paar Nanochromis tranvestitus gehouden samen met Pelvicachromis taeniatus (familie van de Kersenbuikcichlide) en dat ging prima. Ik heb toen wel nakomelingen gehad van P. taeniatus. Deze keer wilde ik het met 2 paartjes N. transvestitus proberen, en daarom heb ik voldoende scheidingen in de vorm van kienhout, stenen en planten in het aquarium aangebracht om het zicht zo veel mogelijk te beperken zijn zodat de dieren niet zo snel gestrest raken. Al snel vormde er 2 paartjes uit het groepje van vier en werden territoria al snel afgebakerd. Meestal nemen de dieren hun intrek in een op zijn kant gelegde kokosnootdop of een half bloempotje die in het zand gedrukt is, indien voorhanden. Dat gebeurde bij mij dus niet, de twee mannetjes vestigde zich ieder onder een stuk kienhout en groeven hun eigen hol. Het "broedhol" wordt grondig schoon gemaakt en wat zand wordt verschoven als het in de weg zit. De graafwerkzaamheden bleven gelukkig beperkt rond het broedhol zodat de planten niet boven kwamen drijven. Regelmatig komt er een vrouwtje langs een van de holen van de mannen om haar baltskunsten te vertonen. Dit is prachtig om te zien; het vrouwtje zet al haar vinnen wijd uit en kronkelt zich in een soort U -vorm.

Nu komen we bij de waterkwaliteit, die een belangrijke rol speelt bij de kweek van Nanochromis transvestitus, tenminste dat beweren veel liefhebbers (wetenschappers). Naar mijn idee is dat een beetje overdreven. Ik heb in grote lijnen aan de richtlijnen van de heren H. Linke en W. Staeck gehouden, zij geven aan: pH 4 - 6,5, zacht water en een temperatuur van 22 - 26°C. Mijn mening is dat veel vissen die generatie na generatie worden nagekweekt, zich aanpassen aan de condities waaronder wordt gekweekt. Als je de boeken dan moet geloven kweken de visjes meestal pas als de pH onder de 5,8 is, beter nog onder de pH 5,5 en er een regelmatige waterverversing plaats vindt, dus filteren over turf en of gedroogde bladeren of turfstrooisel op de bodem.

Als de visjes zich "happy" voelen en regelmatig levend voer krijgen, kan je op nakomelingen rekenen. De visjes vertonen broedzorg in de vader-moeder vorm waarbij de taak van de vader meer het afbakeren van het territorium is en de moeder zich meer met de jongen bezig houdt. Af en toe nemen vader of moeder de taak van de andere ouder over als de ander niet in de buurt is. Als het aquarium groot genoeg is met voldoende schuilplaatsen groeien veel jongen op. Na ongeveer een half jaar zijn de jongen opgegroeid tot volwassen exemplaren. Ik heb nog geen jongen van één van de 2 paartjes gehad, maar ik verwacht dat zij mij zeer binnenkort zullen verassen met jongen. Eventueel zou ik de bevolking aan kunnen vullen met wat andere bewoners.

De Keizertetra

mrt 272018

Wetenschappelijke naam: Nematobrycon palmeri

Dit prachtige visje uit West-Colombia is zeer populair bij aquarianen. Dit is niet verwonderlijk, de Keizer Tetra heeft prachtige kleuren, is vreedzaam en een sterke en goede beginnersvis.

Uiterlijk

Brede zwarte baan van net onder het oog tot de staartvin, van af daar loopt deze uit in verlengde vinstralen. Boven deze zwarte baan zit een prachtig blauw glanzende baan. De rug is verder bruinachtig en de buik wit-beige. De vinnen zijn geel-achtig met een roodbruine tot zwarte zoom. Mannetjes krijgen op leeftijd een hoge rug. Het visje kan maximaal zo'n 6 cm lang worden.

Geslachtsonderscheid : Mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan de verlengde vinstralen van de rugvin en staartvin. Mannetjes hebben blauwe ogen de vrouwtjes meer groen-blauw.

De vissen op de foto hier zijn nog jong en niet op kleur.

 undefined

Aquarium inrichting

Het aquarium moet minimaal 100 liter zijn voor 2-3 mannetjes en 5 vrouwtjes (altijd meer vrouwtjes als mannetjes, liefst niet meer als 3 mannen in één aquarium). Breng een dichte beplanting aan, met hier aan daar open stukken. Creëer schaduwplekken met kienhout. Niet vergeten javamos op het hout aan te brengen, dan overleven er altijd wel een paar jonge visjes.

Gezelschap

Als gezelschap zijn andere rustige zalmpjes, kleinere meervallen uit de families Corydoras, Ancistrus, Peckoltia, Rineloricaria. Cichilden zijn minder geschikt, de Keizer Tetra is zelf een terrartoriumvormer en daardoor kunnen in kleine aquaria conflicten ontstaan met een cichilde als buurman.

Waterkwaliteit

Stelt geen bijzondere eisen aan de samenstelling. Een temperatuur tussen de 20 en 27 °C, pH rond de 6,5 en een GH waarde van 4 tot 12 °DH. Wel elke 1-2 weken minimaal 15% van het water verversen en het water licht aanzuren met turf of eikenextract.

Gedrag

Levendige visje, laat andere vissen in een normaal bevolkt aquarium met rust. De mannetjes houden onder elkaar territorium "gevechten" waarbij zelden verwondingen ontstaan.

Kweek

Gaat in een niet te dicht bevolkt aquarium vanzelf. Javamos is een ideale plant als afzet substraat en schuilgelegenheid voor de jonge visjes.

Voedsel

Keizer Tetra's zijn echte alleseters. Afwisselend droogvoer met levendvoer in de vorm van verse muggenlarven, watervlooien e.d. heeft natuurlijk de voorkeur.

De Citroentetra

mrt 242018

Dit stukje heb ik in de jaren 90 geschreven voor aquarium vereniging Ichthus te Zevenaar. Het is ook gepubliseerd op het web door A.V. AquaVisie. Een aantal ga ik opnieuw op mijn blog posten zoals deze en nieuwe foto' s maken.

wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon pulchripinnis

Uiterlijk

Dit mooie visje is een oude bekende in de aquariumwereld, maar wordt weinig gehouden. Vaak worden ze in een aquariumwinkel voorbij gelopen omdat de visjes in de bak er naast mooiere kleurtjes heeft. Pas in een goed ingericht aquarium komen de dieren tot zijn recht en laten de citroen-gele kleur zien waar de Citroen Tetra zijn naam aan heeft te danken. De Citroen Tetra komt uit Brazilië, en komt o.a. voor in het Amazone gebied. Het visje heeft een vrij hoge bouw. Het lichaam is semitransparant, het onderste gedeelte is zacht citroengeel, het bovenste gedeelte (rug) neigt meer naar bruin. De bovenste helft van het oog is fel rood. De aars en de rugvin hebben een zwart zoompje, de rugvin heeft een witte tip en de aarsvin heeft een citroengele tip. De vinstralen van de rug-, aars-, en staartvin hebben een wit lijntje. Grootte: maximaal 5 cm. Het mannetje is iets groter en de aarsvin heeft een bredere zwarte zoom.

undefined

Huisvesting

De Citroen Tetra is ook vanwege zijn grootte geschikt voor een klein aquarium. In een 60x30x30 bakje kun je een schooltje van 7-10 stuks houden en daarmee is het bakje aardig vol en blijft er weinig ruimte over voor medebewoners. Het aquarium moet zo zijn ingericht dat er plekjes zijn waar de vissen zich kunnen verstoppen. Dit kun je bereiken door drijfplantjes te gebruiken zodat u beschaduwde plekjes creëert. Met grillig kienhout creeert u ook schaduw plekjes waar visjes zich kunnen terug trekken. Verder moet het aquarium redelijk beplant zijn en een open zwemruimte hebben. Waterkwaliteit Bij een pH tussen de 6-7 doet de Citroen Tetra het prima. De temperatuur kan het beste tussen de 22 en 26°C liggen, af een toe een daling tot 20°C of iets daar onder is niet erg, het zijn sterke visjes die zich gemakkelijk aanpassen. Waar ze niet goed tegen kunnen is hard leidingwater. Het beste is water gefilterd over turf, hiermee krijgt u een theekleurig water zoals ook in de vele zijriviertjes van de Amazone, de visjes zijn dan ook mooier van kleur. Belangrijk is dat er niet te veel mannetjes in de school zitten. De mannetjes bakeren een klein territorium af. De felheid van het verdedigen hiervan valt heel erg mee, de visjes zijn heel vreedzaam. Een verhouding man:vrouw van 1:2 gaat prima. De Citroen Tetra is geen snelle zwemmer, maar wel een bewegelijk visje.

Gezelschap

Als gezelschap moet u alleen soortgelijke rustige visjes kiezen. Goed gezelschap zijn o.a. de kleinere soorten meervallen uit de families Corydoras, Peckoltia, Ancistrus, Loricaria, andere kleine en rustige Zuid-Amerikaanse zalmpjes: Hyphessobrycon, Hemmigrammus, Pristella, Paracheidon etc.., in een groot aquarium (100cm en groter) een paartje of trio dwergcichliden (Apistogramma, Microgeophagus). Citroen Tetra's zijn echte gezelligheids dieren, u kunt bijvoorbeeld in een 120cm bak een schooltje van 11 stuks houden samen met schooltje met 11 Sikkel zalmpjes (Hyphessobrycon roberti). U zult zien dat ze regelmatig elkaars gezelschap op zoeken en als één grote school door de bak trekken.

undefined

Kweek

De ene zegt dat de kweek moeilijk is, de andere gemakkelijk, bij mij in het aquarium vertoond de Citroen Tetra baltsgedrag en zet eitjes af (in javamos en vrij hangende wortels van Belgisch Blad) bij 23°C en licht zuur water (pH 6,7 - 6,8). Het zijn eiereters dus als u jongen wilt overhouden moet u de eitjes overbrengen in een ander bakje. De opfok van de jongen is wel lastig, zij hebben heel klein voer nodig en heel schoon water.

Voeding

De Citroen Tetra is gek op levendvoer zoals muggenlarven en watervlooien, maar eet ook droogvoer en (ontdooid !) diepvries blokjes muggenlarven, artemia etc.., eet dus vrijwel alles.

De Citroen Tetra is een prachtig visje om mee te beginnen, voor kleine en grote aquaria.

Chinese danios buiten kweken

mrt 212018

De chinese danio heeft nog altijd een speciaal plekje in mijn collectie visjes. Ze zijn prachtig om te zien, hebben een speels gedrag en zijn erg sterk. Het visje heeft zijn oorsprong in het witte wolken gebergte Guangzhou in China. Vandaar dat zijn engelse naam White Cloud Mountain minnow is.  Ik weet niet hoe nu de situatie is maar voor een tijd terug was het visje daar (bijna) uitgestorven. Vreemde situatie vind ik. In de winkel betaalt u euro 1 - 1,50 per visje. Helaas geld dit voor meerdere tropische vissen waar het natuurlijke leefgebied is verstoord. Het visjes is dus niet tropisch maar subtropisch en kan temperaturen verdragen van net boven het vriespunt tot 30°C. Lang in extreme temperaturen houden is niet verstandig. In het aquarium binnenshuis is een verwarming niet nodig. Ik hou ze zowel binnenshuis, in de tuinkas (deel van het jaar) en vijver (hele jaar door, 1.20 meter diep).

Geslachtonderscheid

Dit is bij volwassen dieren goed te zien. De mannetjes zijn slanker en iets kleiner. Bij kuitaangezette vrouwtjes is de dikke buik goed zichtbaar.

Buiten kweken

Echt een aanrader als u met deze mooie visjes wilt kweken. Neem een grote speciekuip en zorg voor een laagje grind op de bodem. Zet hierin een aantal potjes vijverplanten met fijn blad (bijvoorbeeld hoornblad, waterpest) en eentje met drijfblad (plomp, waterpostelijn). Vul deze met 3/4 water. Zorg dat het buiten s'nachts niet onder de 15°C graden komt voordat de visjes er in worden gezet. Plaats ook een glasplaat of gaas bovenop om nieuwsgierige katten te weren. Plaats na +/- 2 weken een groepje van 10 visjes. 3-5 mannetjes en 5-7 vrouwtjes. Voer de dieren elke dag 1 keer met (rode)muggenlarven, watervlooien en af en toe droogvoer. De jonge visjes komen vanzelf. De ouders, indien goed gevoerd, eten hun jongen niet op. De jongen zijn in het begin heel erg klein, ten grote van een speldeknop.

undefined

Wanneer de jongen wat groter worden ontwikkelen ze een fel blauwe lengtestreep. Vanaf een centimeter of 2 gaan ze steeds meer op de volwassen visjes lijken.

undefined

Onderhoud

Wanneer u veel nakomelingen heeft breidt dan het aantal speciekuipen uit om overbelasting te voorkomen. U zult zien dat de vissen harder groeien en er mooier uit gaan zien. Blijf ook regelmatig water verversen, 20% elke week. Wat groene alg is geen probleem zolang de kuip maar niet vol groeit. In groene alg zitten veel microorganismen, voedsel waar uw jonge visjes goed van zullen groeien.

Jong en oud op de film

Een leven zonder Google deel 3

feb 202018

De zoekmachine van Google slaat alles op waar u naar zoekt en koppelt dit ook aan andere gegevens zodat zij gericht via derde partijen bijvoorbeeld gerichte reclame kunnen laten zien. Dit is erg onwenselijk. Stelt u eens voor dat u gaat winkelen en er loopt een vreemde met u mee die alles noteert wat u doet en koopt, hoe zou u dat vinden? Bing en Yahoo kunt beter ook vermijden, deze opereren op een soortgelijke manier als Google.

In dit deel laat ik u 2 zoekmachines zien die het beter voor hebben met uw privacy.

De eerst is Startpage te bezoeken via https://www.ixquick.nl/ of https://www.ixquick.com/ U kunt deze zoekmachine instellen als standaard zoekmachine via de link op de website. Startpage maakt onderwater wel gebruik van andere zoekmachines, en ook van Google, maar schermt uw gegevens af.

Een hele goede vind ik zelf is DuckDuckGo. Deze vind u via de link https://duckduckgo.com Ook deze site heeft een link om de zoekmachine in te stellen in uw browser. Beide zoekmachines hebben diverse opties om op afbeeldingen en in uw eigen taal te zoeken.

SwirlJS

jan 022018

Uit frustratie met Angular ben ik mijn eigen javascript bibliotheek gestart. Ik heb niet de intentie een framework te bouwen. Maar een handige bibliotheek voor kleinere web sites. Een begin is gemaakt op http://www.swirljs.net. Wat kunt u met SwirlJS? Op een niet al te moeilijke manier dialogen, een wachtwoord test, tooltips e.d. toevoegen aan de html code van uw website.

Angular, React, jQuery e.d. zijn voor een beginnende webdeveloper best een drempel. Met SwirlJS ga ik proberen die niche in te vullen. Een eenvoudige te implementeren bibliotheek.